Регистрация

e-mail:

Потребителско име:

Парола:

Потвърди парола:

Код:

 съгласен съм с условията за ползване
 Ежедневен нюзлетър
 Седмичен нюзлетър

Икономика и политика

Ваксините срещу коронавируса ще струват на България 140 млн. лева

За следващата година са планирани 75 млн. лева разходи за дози

Ваксините срещу коронавируса ще струват на България 140 млн. лева

Снимка: Marco Bello/Bloomberg

Общо 140 млн. лева ще струват ваксините срещу Covid-19, които Европейската комисия (ЕК) ще договори за България. Това стана ясно от изложението на министъра на здравеопазването Костадин Ангелов пред парламентарната комисия по здравеопазване, която гласува решение за одобряване участието на България в предварителните споразумения на Европейската комисия (ЕК) с AstraZeneca, Sanofi и Pfizer Inc. и BioNTech Manufacturing GmbHand.

Депутатите членове на комисията единодушно приеха решението на днешното и заседание.

От тази сума почти 6,4 млн. лева са допълнителни средства за инструмента за спешна подкрепа, който ЕК създаде, обясни Ангелов. Останалите са за самите дози ваксини.

За следващата година са планирани 75 млн. лева разходи в бюджета конкретно за ваксините срещу Covid-19, допълни още здравният министър. При необходимост от допълнителни средства има възможност за трансфер на разходи, свързани с Covid-19.

Споразуменията не са подложени на обществени обсъждания, защото има изисквания за конфиденциалност, обясни Ангелов.

Още по темата

В отговор на въпрос на депутата от ДПС Нигяр Джафер защо се търси подкрепата на парламента за участието в тези споразумения Ангелов отговори, че България е упълномощила ЕК да сключва споразумения за ваксини за Covid-19 от нейно име с решение на Народното събрание. „Така народните представители ще вземат информирано решение дали действията, които се предприемат, са правилни“, посочи той.

Министърът на здравеопазването припомни, че споразуменията за ваксините, които ЕК сключва, са две – за право на придобиване на дози ваксини и за задължение за придобилане на дози ваксини.

Към момента Комисията преговаря със 7 компании и има три сключени договора, посочи той.

Най-скоро се очаква да пристигне т.нар. „фризерна“ ваксина на Pfizer, която е РНК ваксина – около началото на следващата година. Първите дози ще са предназначени за уязвими групи.

Що се отнася до ваксината на Janssen Pharmaceutica NV, за която се оказа, че България не е заявила участие в споразумението, правителството е одобрило протоколно решение, с което ще се предприемат действия за осигуряване на дози и от тази ваксина чрез споразумение с друга държава членка, обясни Ангелов.

По статията работиха: автор Миглена Иванова, редактор Бойчо Попов

Последни новини

Още по темата

 
Спонсорирано съдържание

Коментари ()


Още от Икономика и политика
Хоум офисът и онлайн обучението вдигнаха двойно цените на лаптопите